Libra Internet Bank

Blog

Visul unei case acasă

22 Noiembrie 2023 | Persoane fizice

În orice oraș din Europa te-ai duce, dacă stai măcar câteva zile, o să auzi pe cineva care vorbește românește. Suntem peste tot. Din Portugalia și până în Finlanda. Din Grecia și până în Islanda. Peste 1 milion de români în Italia. Tot cam atâția și în Spania sau Marea Britanie. Comunitatea românească din Germania se apropie și ea rapid de pragul de 1 milion. Peste Ocean, aproape 500.000 de români trăiesc visul american.

Libra Internet Bank

Oricât de mare ar fi distanța de țara în care s-au născut, au crescut, poate au studiat și chiar au început o carieră, visul multor români din diaspora este să se întoarcă acasă. La casa lor. Care nu există, deocamdată, decât în planurile lor, dar sunt planuri foarte precise. Poate este un apartament spațios și luminat dintr-un bloc nou construit, într-o zonă bună a unui oraș pe care îl știu bine. Sau poate este o casă departe de agitația din centru, cu o curte suficient de mare pentru ca niște copii neastâmpărați să zburde în voie, alături de un câine care le este complice la toate năzdrăvăniile.

Pentru un astfel de vis, sunt români care au avut curajul aproape nebun să înceapă de la zero. Sau să învețe o limbă nouă. Ori să facă tot ce pot ca să se integreze într-o comunitate despre care nu știau multe. Și peste toate, să muncească. Mult. De dimineață și până seara. Peste program. Chiar și în weekend. Ca visul lor să devină real cât mai repede. Ca să aibă un sens sau măcar un motiv toate clipele în care nu au fost alături de familie, prieteni și tot ce le este drag în România.

Sentimentele care se citesc pe chipurile românilor atunci când pleacă din țară – și nu pentru o vacanță sau un weekend break – le vede, poate mai des decât și-ar dori, Andreea, pilot comandant de aeronavă din flota care transportă cei mai mulți români în Europa. Însă tot Andreea ar putea probabil care să ghicească ușor care sunt români care s-au întors acasă nu doar pentru sărbători sau câteva zile, ci ca să înceapă o nouă viață, pentru care au sacrificat multe. Astfel de zboruri sunt parcă mai line și o fac să își iubească și mai mult meseria de pilot.

Din fericire, tehnologia poate să comprime distanțele și să economisească timp. Un document scanat și trimise pe mail poate să scutească un zbor cu avionul și multe ore de așteptare în aeroporturi. Astfel, este posibil să obții un credit pentru casa de acasă, ca și cum ai fi în România, nu la mii de kilometri distanță. Este ideea de la care a pornit produsul bancar gândit de Libra Internet Bank și destinat românilor care trăiesc în orice țară din Uniunea Europeană, Marea Britanie, SUA, Canada, Israel, Norvegia, Islanda sau chiar Liechtenstein. Iar sute dintre ei pot povesti cum n-a fost nevoie decât să vină în țară decât o singură dată, de când au făcut solicitarea pentru credit și până la final.

Și pentru că orice ban economisit contează, Libra Internet Bank decontează costul biletelor de avion pentru momentul mult așteptat: semnarea contractului de credit, ultimul pas înainte ca visul unei case acasă, în România, să se împlinească.