Libra Internet Bank

Blog

Rezoluții și soluții. Planuri pentru banii tăi în 2024

08 Ianuarie 2024 | Persoane fizice

Primele zile din noul an sunt poate cea mai bună perioadă pentru stabilirea obiectivelor financiare pe care vrei să le atingi. Poate fi vorba despre achiziția unei locuințe sau a unei mașini, rezervarea vacanței exotice la care visezi de mult, începerea unei afaceri sau pur și simplu de economisirea unei sume care să îți aducă mai multă liniște.

Libra Internet Bank

Oricare ar fi rezoluțiile, primul pas pe care îl poți face pentru a le transforma în realitate este să le treci pe o listă. Astfel, le poți vizualiza mai bine, dar și să stabilești care sunt prioritățile – ce obiectiv financiar este cel mai important, care poate fi amânat și la care poți renunța. Măcar pentru anul acesta.

Extrem de util în privința prioritizării rezoluțiilor care implică bani este să le grupezi pe două categorii: necesități sau dorințe. De exemplu, un cont de economii cu suficiente fonduri pentru situații neprevăzute reprezintă o necesitate. În schimb, o mașină nouă sau o vacanță într-o destinație populară s-ar încadra la dorințe.

Odată stabilite obiectivele financiare prioritare, ai nevoie de un plan și, mai ales, de disciplina necesară pentru a-l respecta. Dacă îți impui să economisești în fiecare lună o anumită sumă pentru, să zicem, avansul la o locuință, nu folosi banii respectivi pentru cheltuieli inutile – cel mai nou model de smartphone, haine de designer sau distracții costisitoare. Te poate ajuta deschiderea unui cont de economii sau a unui depozit. Mai poți să îți deschizi un nou cont bancar, dar care să nu aibă atașat și un card, pentru a evita achizițiile impulsive.

Indiferent de scenariul în care te afli, ajută întotdeauna să-ți monitorizezi cheltuielile. Dincolo de facturi, rate sau chirie, ai putea să descoperi, de pildă, că o mare parte din banii pe care îi câștigi se duc pe ieșiri în oraș, livrări de mâncare sau vicii. Nu este nevoie să notezi în fiecare zi cheltuielile, este suficient să studiezi extrasul de cont, pe care îl poți obține foarte ușor din aplicația de mobile banking.

Odată ce ai imaginea de ansamblu în privința finanțelor tale, va fi mai ușor să eviți cheltuielile care îți pun în pericol rezoluțiile. Iar dacă totuși aloci bani pentru ele, poți alege magazinele care îți oferă cashback – un card Avanpost îți oferă acest beneficiu la peste 500 de parteneri, unde fiecare achiziție înseamnă până la 10% înapoi instant în contul tău.

Un plan pentru a-ți atinge obiectivele financiare nu te va ajuta prea mult dacă nu stabilești și un termen limită. Poți să-ți propui, de exemplu, să strângi o anumită sumă, integral sau parțial, până la sfârșitul anului. Cât de aproape ești de respectarea termenului limită este un lucru pe care ar trebui să-l verifici periodic – în fiecare lună sau o dată la trei luni. Poți vedea astfel dacă strategia pe care ai ales-o funcționează sau dacă e nevoie de ajustări. Mai ales dacă în viața ta au intervenit schimbări. Poate fi vorba de lucruri pozitive – o mărire de salariu, un câștig neașteptat sau eliminarea unor cheltuieli consistente. Însă nu trebuie exclusă nici apariția unor costuri neașteptate care îți pot deregla bugetul. Important este să îți monitorizezi constant cheltuielile și să faci rapid modificările necesare, dacă e cazul.