Libra Internet Bank

Blog

Povestea banilor

06 Iunie 2023 | Educatie Financiara

În ziua de azi, când vrei să plătești ceva, ai o grămadă de variante. Dacă ești pe laptop sau pe telefon și tocmai ai adăugat ceva în coș, datele cardului sunt cam tot ce îți trebuie. Câteodată, mai trebuie să confirmi tranzacția cu amprenta sau un cod. La magazin, e suficient să apropii telefonul sau ceasul de POS, în caz că nu vrei să scoți cardul sau banii din portofel. Este mai simplu și mai comod ca niciodată, dar a fost un drum lung până să ajungem aici.

Libra Internet Bank

Acum 5.000 de ani, cerealele țineau loc și de hrană, și de bani. Munca se plătea în cereale. Animalele erau cumpărate folosind cereale. Tot cerealele puteau fi schimbate pentru alte alimente. Erau însă două mari probleme: transportul și depozitarea cerealelor. Ambele au fost rezolvate când în Mesopotamia a apărut șekelul de argint. Nu avea forma unei monede, ci doar o greutate standard: 8,33 grame.

Leul a fost prima monedă din lume, însă nu este vorba despre cel pe care se bazează economia României. Leul Lidian a apărut acum 2.700 de ani în vechiul regat care se afla pe teritoriul ocupat azi de partea asiatică a Turciei. Era un aliaj de aur și argint, iar moneda cântărea în jur de 5 grame. Pe una dintre fețe, apărea un cap de leu – simbolul regelui.

Bancnotele au început să fie folosite în secolul XI în China și a durat aproape 200 de ani să ajungă și în Europa. Poate părea mult, însă a fost vorba despre un uriaș salt de încredere: dacă monedele erau dintr-un metal prețios, bancnotele erau, practic, o promisiune scrisă. Iar o bancnotă nu era și nu este la fel de rezistentă ca o monedă.

Primul bancomat din lume a fost inaugurat în 1967, în Londra, iar primul om care a scos bani prin intermediul unui casier electronic a fost un actor britanic de comedie. Istoria nu este însă foarte clară în privința primei plăți online. Nimeni nu a reușit să confirme irevocabil dacă a fost vorba despre o pizza cu pepperoni și ciuperci, un CD audio sau componente de calculator. Ce este sigur este că în acest moment, peste 90% dintre toți banii din lume sunt digitali. Tot o certitudine e și faptul că cel mai bun card de debit din România este Avanpost, disponibil inclusiv în versiunea digitală. Îți oferă 10% cashback instant, la sute de parteneri, acces în Business Lounge în trei aeroporturi din țară și trei retrageri gratuite pe lună de la orice bancomat din lume. Cardul de debit Avanspost îți aduce și o asigurare de călătorie gratuită, dacă îl folosești pentru plata transportului sau a cazării.