← Înapoi

Întrebări și răspunsuri FamilyStart

1. Cum pot aplica pentru creditul FamilyStart?

Nu puteți aplica online dacă vă regăsiți într-una dintre următoarele situații:

  • Nu intenționați să aveți un codebitor pentru creditul FamilyStart
  • Codebitorul nu este soț/soție sau partener de viață cu aceeași adresă de domiciliu
  • Veniturile solicitantului și ale codebitorului nu sunt raportate la ANAF (ex: angajat SRI, SPP, MAE, MAI, MapN, SIE sau STS)
  • Solicitantul face parte dintr-o familie monoparentală
  • Solicitantul și/sau codebitorul sunt pensionari

Dacă vă regăsiți într-una dintre situațiile de mai sus, vă rugăm să aplicați pentru creditul FamilyStart prin intermediul site-ului Libra, opțiunea "Aplică în sucursală".

2. Pentru ce cheltuieli poate fi utilizat creditul FamilyStart?

  • Avans pentru achiziția unei locuințe
  • Rambursare anticipată (parțială sau integrală) a unui credit ipotecar (sunt excluse creditele de nevoi personale, de investiți sau pentru achiziție teren)
  • Achiziția unui autoturism nou sau cu mai puțin de 5 ani vechime (calculată în funcție de anul fabricației menționat în CIV), de la persoane fizice sau juridice cu sediul/domiciliul în România
  • Organizarea nunții (maximum 20.000 de lei, în cel mult 90 de zile calendaristice de la eveniment)
  • Intervenții chirurgicale
  • Proceduri stomatologice
  • Spitalizarea în cazul nașterilor
  • Achiziția de panouri fotovoltaice pentru locuință

Lista completă a cheltuielilor eligibile este disponibilă în Ghidul Beneficiarului FamilyStart.

3. Cum voi utiliza creditul?

După semnarea contractelor și anexarea documentelor justificative (contract, antecontract, facturi fiscale etc.), creditul poate fi utilizat într-o singura tranșă, dar pot fi destinații multiple

4. În cât timp pot utiliza creditul?

Ai la dispoziție 90 de zile de la data semnării contractului de credit pentru a utiliza suma aferentă creditului.

5. Ce dobândă voi plăti pentru acest credit?

Vei achita 25% din dobânda aferentă creditului, care este formată din IRCC trimestrial + marjă fixă de 4 %. Spre exemplu, în trimestrul IV din 2023 dobânda pe care ai achita-o este de 2.49% p.a.

6. Ce înseamnă că dobânda este subvenționată de stat?

Statul Român, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, acoperă pe toată durata creditului 75% din dobândă, care este detaliată în graficul de rambursare emis de către bancă.

7. Ce alte comisioane voi achita pentru acest credit?

Singurul cost suplimentar sunt comisioanele de înscriere a garanțiilor în Registrul Național de Publicitate Mobiliară – 175,2 lei pentru solicitanții fără codebitor și 350,4 lei pentru solicitanții care au codebitor.

8. Pot rambursa creditul FamilyStart în rate egale?

Da, beneficiarul creditului poate opta atât pentru rate egale, cât și pentru rate descrescătoare.

9. Până când pot aplica la acest credit?

Nu exista o data limita pâna la care poți aplica pentru credit, însă există un plafon stabilit de către stat ce poate fi accesat de toate băncile participante la programul FamilyStart. Odată epuizat plafonul, nu mai este posibilă acordarea de credite FamilyStart.

10. Ce venituri sunt luate în calcul pentru acest credit?

Pentru calcularea venitului eligibil, conform normelor de creditare Libra, sunt luate în calcul salariile, precum si veniturile asimilate salariilor: indemnizație concediu îngrijire copil, pensie pentru limită de vârstă, norma de hrană (în cazul angajaților MApN, MAI, SRI, STS etc.)  

11. Veniturile din Concediu de îngrijire copil (CIC) sunt eligible?

Da, veniturile din indemnizația pentru Concediu de Îngrijire Copil (CIC) sunt eligibile, însă există condiția ca anterior să fi existat venituri salariale (nu de altă natură).

12. Cum este calculat venitul lunar net per membru de familie?

Se adună media calculată pe ultimele 12 luni (sau pe ultimele 3 luni în cazul majorărilor salariale) a tuturor veniturilor (salarii, dividende, chirii etc.) raportate la ANAF pentru fiecare părinte/partener de viață, iar rezultatul se împarte la numărul de membri ai familiei (părinți+copii minori aflați în întreținere). Valoarea rezultată trebuie să fie mai mică de 6.000 de lei sau sub 7.500 de lei în cazul familiilor monoparentale.

13. Pot rambursa prin FamilyStart creditul ipotecar al soțului/soției în situatia în care acesta este doar garant ipotecar (nu și codebitor/coplătitor)?

Nu este posibil, poate fi rambursat doar un credit ipoptecar al beneficiarul sau un credit ipotecar pentru care acesta este codebitor în contract.

14. Dacă solicitantul are un venit mai mare de 3.500 de lei, iar codebitorul un venit mai mic de 3.500 de lei sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate în privința nivelului veniturilor?

Da, cu mențiunea că celelalte criterii sunt analizate separat.

15. Mai trebuie sa îndeplinesc și alte condiții decât cele menționate pe site pentru a obține acest credit?

Conform normelor și procedurilor proprii, banca are și alte criterii prin care calculează bonitatea și probabilitatea de rambursare a creditului, cum ar fi: existența litigiilor, începerea procedurilor de executare silită de către alți creditori împotriva solicitantului/codebitorului/garantului, scor FICO, grad de îndatorare etc.

16. Dacă sunt angajat MApN, MAI, SRI, STS, de ce documente am nevoie ca să aplic pentru un credit FamilyStart?

  • Acord ANAF;
  • Adeverință aferentă venitului pe anul 2023 și anul 2024, ce include și norma de hrană – model furnizat de Bancă; 
  • Extras de cont pentru ultimele 3 luni.

17. Care este vârsta maximă acceptată pentru codebitor?

Codebitorul nu trebuie să aibă 63 de ani sau mai mult la finalul perioadei stabilite pentru rambursarea creditului.

18. Cine poate îndeplini rolul de codebitor pentru FamilyStart?

Codebitori pot fi soțul/soția sau partenerul de viață (cu același domiciliu potrivit actului de identitate).

19. Creditul FamilyStart poate fi folosit pentru plata unui avans aferent achiziției unui teren?

Nu.

20. Ce documente sunt necesare pentru copilul minor, în cazul familiei monoparentale?

În cazul familiei monoparentale este necesar certificatul de naștere al copilului minor și hotărârea instanței de tutelă prin care s-a stabilit că domiciliul copilului și obligația de întreținere la solicitantul creditului FamilyStart SAU convenția notarială încheiată de către părinți prin care stabilesc domiciliul minorului la solicitant.

Nu se solicita hotărârea instanței dacă pe certificatul de naștere al copilului apare doar numele mamei, dacă aceasta este solicitantul creditului.

21. Poate fi acordat creditul FamilyStart pentru achiziția unei locuințe care nu este finalizată?

Nu.

22. Ce documente trebuie prezentate în cazul în care creditul FamilyStart e folosit ca avans sau parte din achiziția unui imobil?

a) contractul de vânzare-cumpărare aferent achiziției și dovada achitării din surse proprii a restului de preț aferent vânzării.

sau

b) antecontract și dovada aprobării creditului ipotecar pentru achitarea restului de preț. Beneficiarul creditului FamilyStart se obligă să prezinte băncii, în termen de 15 zile calendaristice de la utilizarea creditului un exemplar duplicat al contractului de vânzare-cumpărare încheiat în formă autentică și dovada că a fost achitată diferența de pret.

23. Pot solicita creditul FamilyStart pentru renovarea unui imobil ce nu îmi aparține?

Nu. La utilizarea creditului se va solicita și un document justificativ pentru a demonstra proprietatea asupra imobilului care urmează să fie renovat.

24. Poate fi folosit creditul FamilyStart pentru a acoperi integral costul de achiziție a unei locuințe?

Nu, creditul FamilyStart poate fi utilizat doar pentru a plăti avansul necesar achiziției unei locuințe sau o parte din costul total.

25. Se acceptă viza de flotant pentru partenerii care conviețuiesc și gospodăresc împreună?

Nu, persoanele care se încaderază în categoria Family ca parteneri de viață trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere și copii după cărțile de identitate din care să reiasă domiciliul comun.

26. Se percepe comision de rambursare anticipată a creditului FamilyStart?

Libra Internet Bank nu solicită comision de rambursare anticipată pentru creditul FamilyStart.

27. Care este vechimea în muncă minimă acceptată pentru solicitant/codebitor?

Vechimea în muncă a solicitantului sau a codebitorului trebuie să fie de minimum 12 luni și de cel puțin 6 luni la actualul angajator. Sunt acceptate întreruperi de cel mult 10 zile.

28. Poate fi folosit FamilyStart pentru a rambursa anticipat un credit de consum, credit de investiții sau datoria aferentă unui card de credit?

Nu, astfel de rambursări nu sunt acceptate de programul FamilyStart.

29. În cazul achiziției unui autoturism prin programul FamilyStart, există obligația de a încheia o poliță CASCO pentru autoturism?

Nu există această obligație.

30. Cum este calculată vechimea autoturismului ce poate fi achiziționat printr-un credit FamilyStart?

Se ia în calcul anul fabricației menționat în cartea de identitate a vehiculului, iar vechimea nu trebuie să depășească 5 ani la data utilizării creditului.

31. Ce documente trebuie prezentate băncii în cazul în care creditul FamilyStart este utilizat pentru achiziția unui autoturism?

a) Dacă vânzătorul este persoană juridică, trebuie să prezinți factura/bonul de comandă (contract de vanzare) și o copie după Cartea mașinii (CIV) sau Certificatul de conformitate (pentru mașinile noi) pentru a calcula vechimea autovehiculului.

b) Dacă vânzătorul este persoană fizică, trebuie să prezinți contractul de vânzare, o copie după Cartea mașinii (CIV) pentru a calcula vechimea autovehiculului și o copie după talonul auto.

32. Există o perioadă de grație la plata ratelor pentru creditul FamilyStart?

Nu.

33. De ce documente am nevoie ca să aplic online pentru creditul FamilyStart?

  • Cartea de identitate a solicitantului (soț și soție/partener de viață)
  • Cartea de identitate a codebitorului (dacă este cazul)
  • Certificate de naștere copii (dacă este cazul)