Libra Internet Bank

Blog

Creditul ipotecar - intrebari utile pentru decizii facile. Episodul 3

25 Octombrie 2021 | Educatie Financiara

Achizitia unei locuinte cu ajutorul unui credit ipotecar reprezinta un moment important, cu impact semnificativ asupra modului in care ne gestionam bugetul personal/al familiei pentru o buna bucata de timp. Este o decizie cat se poate serioasa atat pentru client, cat si pentru banca. De aceea, o buna informare prealabila este esentiala pentru ambele parti.

Libra Internet Bank

In acest material, ne propunem sa raspundem la intrebarea "care sunt etapele acordarii unui credit ipotecar?", impartind intregul proces in cinci mari faze.

Prima etapa cuprinde solicitarea documentelor de identitate (cunoasterea clientelei), comunicarea conditiilor de creditare si transmiterea unui scoring informativ catre solicitantul/solicitantii creditului (solicitant/dodebitor). Aceasta faza presupune semnarea de catre client a cererii de credit si a acordurilor necesare in vederea verificarilor/interogarilor pe care banca le va face la ANAF, Biroul de Credit (BC) si Centrala Riscului de Credit (CRC).

Etapa a doua presupune realizarea efectiva a verificarilor in sistemele publice precum ANAF, Biroul de Credite, Centrala Riscului de Credit, in vederea certificarii venitului si a verificarii istoricului de creditare. Dosarul este deja in analiza.

Etapa a treia este cea a solicitarii de documente suplimentare (daca este cazul) de la client/codebitor, precum si a documentelor aferente imobilului luat in garantie.

Etapa a patra este cea in care clientul primeste raspunsul bancii cu privire la solicitarea de finantare.

Etapa a cincea – dupa aprobarea finantarii, are loc semnarea contractelor de credit si de ipoteca.

In cazul Libra Internet Bank, timpul estimat de la momentul transmiterii de catre client a tuturor documentelor necesare, pana la aprobarea finantarii este de aproximativ 3 zile, iar utilizarea sumei se poate face in maximum 6 luni de la aprobare, cu verificarea de catre banca a pastrarii conditiilor de acordare/de eligibilitate la momentul utilizarii (daca de la aprobare au trecut mai mult de 3 luni).