Libra Internet Bank

Blog

Creditul ipotecar - intrebari utile pentru decizii facile. Episodul 2

25 Octombrie 2021 | Educatie Financiara

Achizitia unei locuinte cu ajutorul unui credit ipotecar reprezinta un moment important, cu impact semnificativ asupra modului in care ne gestionam bugetul personal/al familiei pentru o buna bucata de timp. Este o decizie cat se poate serioasa atat pentru client, cat si pentru banca. De aceea, o buna informare prealabila este esentiala pentru ambele parti.

Libra Internet Bank

In acest "episod" venim cu unele recomandari de bune practici si vorbim despre cateva informatii care nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata, atunci cand te decizi sa aplici pentru un credit ipotecar.

Care sunt in general cerintele de eligibilitate pentru un credit ipotecar?

Desi cerintele pot fi diferite de la banca la banca, acestea raman asemanatorare, bancile considerand eligibile veniturile caracterizate prin certitudine si permanenta. De exemplu, pentru un credit ipotecar Libra Internet Bank ia in calcul salariile (vechimea in munca de minimum 6 luni si de minim 3 luni la actualul angajator), chiriile (cu o vechime minima de 6 luni) sau dividendele incasate de la societati cu cifra de afaceri mai mare de 500.000 euro per grup (minimum 100.000 euro per companie din grup).

Totodata, una dintre conditiile de eligibilitate este sa nu figurezi cu restante inregistrate la alte credite (sa nu ai “istoric negativ de plata”) sau cu executari silite pentru credite neachitate. In privinta varstei, in general bancile impun ca varsta maxima la scadenta unui credit (atunci cand creditul se incheie) sa fie de 70 ani.

Pe langa conditiile de eligibilitate, este indicat sa te informezi de la bun inceput cu privire la valoarea dobanzii, a ratei si a costurilor suplimentare, precum si la conditiile in care ai putea rambursa anticipat creditul.

Alegerea bancii partenere

Desi alegerea bancii cu care lucrezi poate tine uneori si de notorietatea institutiei respective, este de dorit ca aceasta decizie sa fie fundamentata pe informatii verificate la sursa (direct cu banca) si pe o analiza comparativa intre ofertele mai multor banci, dupa criterii precum flexibilitatea si adaptarea conditiilor standard ale bancii la situatia ta particulara, dobanda si costurile de finantare sau rapiditatea (client service).

Daca ceva nu e destul de clar, intreaba banca!

Unele decizii sunt mult prea importante pentru a lasa loc de interpretari. De aceea, indiferent care sunt lucrurile sau detaliile asupra carora ai neclaritati, nu ezita sa adresezi bancii/bancilor orice intrebare. Clarificarile pe care le soliciti bancii pot avea in vedere aspecte precum: existenta unor costuri suplimentare (de analiza, de acordare, de rambursare), informatie ce poate fi obtinuta cu usurinta din discutia cu reprezentantul bancii; din ce e compusa rata (principal plus dobanda), informatie ce poate fi obtinuta prin solicitarea unui grafic de rambursare din partea bancii (oferta); daca este sau nu nevoie de garanti/codebitori (ex. sotul sau sotia), informatie ce poate fi obtinuta din discutia cu reprezentantul bancii.