Libra Internet Bank

Planul de Investitii pentru Europa - disponibil prin Libra Internet Bank pentru IMM-urile din Romania

Bucuresti, 3 aprilie 2019: LIBRA INTERNET BANK a incheiat un acord cu Fondul European de Investitii (FEI), in cadrul Facilitatii de Garantare COSME, in valoare de 63 milioane euro, pentru finantarea IMM-urilor.

Programul COSME permite partenerilor FEI sa extinda oferta fata de politica uzuala de creditare – de exemplu, acestia pot oferi credite cu cerințe semnificativ reduse de garanții suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

Libra Internet Bank Libra Internet Bank

"Sprijinirea micilor afaceri, prin mecanismul de finantare oferit in cadrul parteneriatului cu Fondul European de Investitii, s-a dovedit a fi o formula castigatoare, atat pentru banca noastra, cat si pentru clienti. Asadar, suntem incantati sa participam si in cadrul acestui nou plan de investitii pentru Europa", a declarat cu acest prilej Emil Bituleanu, director general LIBRA INTERNET BANK.

Despre FEI

Fondul European de Investitii face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Principala misiune a FEI este sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii din Europa prin facilitarea accesului acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, garantare si microfinantare adresate in mod special acestui segment de piata. In acest fel, FEI implementeaza obiective ale Uniunii Europene in domeniile: inovare, cercetare si dezvoltare, antreprenoriat, creștere, sporirea locurilor de munca.

Despre Planul de Investitii pentru Europa

Planul de Investitii pentru Europa, asa-numitul Plan Juncker, este una din prioritatile Comisiei Europene. Acesta se axeaza pe dezvoltarea investițiilor in scopul sporirii locurilor de munca, cresterea prin utilizarea inteligenta a resurselor financiare noi si existente, inlaturarea obstacolelor din calea investitiilor, oferirea de vizibilitate si asistenta tehnica pentru proiectele de investiții. Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker si ofera garantii de prima pierdere, astfel incat BEI sa poata investi in mai multe proiecte cu grad mai mare de risc. FEIS inregistreaza deja rezultate concrete. Proiectele si contractele aprobate spre finantare in cadrul FEIS vor mobiliza investiții estimate la peste 390 miliarde EUR, din care 2,6 miliarde EUR pentru Romania, si vor sprijini 929.000 IMM in cele 28 tari ale UE.

Despre COSME

COSME este programul UE pentru competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii care se desfasoara intre 2014 si 2020 cu un buget total de 2,3 miliarde EUR. Peste 60% din program va fi alocat sprijinirii accesului la finantare pentru IMM-urile europene prin doua instrumente financiare. Astfel, Facilitatea de Garantare COSME ofera garantii si contragarantii institutiilor financiare, pentru ca acestea sa poata oferi IMM-urilor mai multe credite si finantari de leasing. Aceasta facilitate include si securitizarea portofoliilor de credite IMM. De asemenea, programul COSME investeste prin Facilitatea de Equity COSME in fonduri de capital de risc pentru IMM-uri aflate in etapele de extindere si crestere. Programul COSME continua fostul program de succes CIP 2007-2013 (Programul-cadru pentru competitivitate si inovare), care a mobilizat credite de aproape 21 miliarde EUR si finantari de capital de risc de peste 3 miliarde EUR pentru peste 384.000 IMM-uri din intreaga Europa.
Intreprinderile care doresc sa obtina finantari europene pot contacta institutiile financiare active in tara lor: www.access2finance.eu/.

LIBRA INTERNET BANK este una dintre cele mai dinamice banci din Romania si a fost desemnata, in anul 2018, "Cea mai inovatoare banca", in cadrul a trei evenimente de prestigiu din industria bancara. Cu o cota de piata de 1.2% si o retea de 51 de sucursale, LIBRA INTERNET BANK si-a dedicat dezvoltarea in principal clientilor din zona Profesii Liberale, IMM, Real Estate si Agribusiness, precum si pe zona digitala pentru persoane fizice.


Publicat pe: 03 Aprilie 2019