Libra Internet Bank

Libra Internet Bank face primul pas pe Bursa de Valori Bucuresti, unde listeaza obligatiuni denominate in Euro in valoare de peste 4 milioane Euro

Bucuresti, 03 septembrie 2020:

  • Libra Internet Bank a atras aproape 4,3 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni cu o maturitate de 10 ani si denominate in euro de la investitorii pe piata de capital.
  • Obligatiunile vor putea fi tranzactionate pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al BVB incepand cu data de 3 septembrie.

Libra Internet Bank a atras 4,29 milioane euro, printr-un plasament privat de obligatiuni subordonate, negarantate si denominate in euro, si derulat pe piata de capital in perioada 17 – 23 martie 2020. Astfel, Libra Internet Bank a facut primul pas pe piata de capital din Romania si obligatiunile au intrat la tranzactionare, joi, 3 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Caracteristicile acestora sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Emisiune (simbol bursier si ISIN) Valoarea emisiunii Numar de obligatiuni Valoare nominala Dobanda Data emiterii Maturitate
LIBRA30E ISIN RONHCMNHSL69 4,29 mil. EUR 8.593 500 EUR 5% p.a. (platibila semestrial) 26 martie 2020 26 martie 2030


"Sa fii listat la Bursa inseamna sa poti raspunde celor mai inalte exigente privind calitatea, transparenta si performanta activitatii pe care o desfasori. Prezenta pe piata de capital exprima increderea totala in propriile forte si deschiderea catre investitori, in conditii de comunicare continua. Din toate aceste motive, listarea obligatiunilor Libra Internet Bank reprezinta un pas important in evolutia bancii, prin care reusim sa ne demonstram inca o data soliditatea si capacitatea de dezvoltare, indiferent de moment", a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedintele Consiliului de Administratie al Libra Internet Bank.

"Bursa a fost dintotdeauna un canal de finanțare accesibil chiar si in perioade de incertitudini, iar succesul rundei de finantare derulata de catre Libra Internet Bank este o dovada clara a acestui fapt. Vorbim despre o emisiune de obligatiuni de peste 4 milioane euro care au fost vandute chiar la inceputul starii de urgenta in Romania, cand erau foarte multe necunoscute si cand piata de capital venea dupa cateva saptamani de corectii importante. Totusi, chiar si in acest context tensionat, investitorii au alocat sume importante in aceste obligatiuni. Am demonstrat in repetate randuri ca bursa este locul pentru atragerea finantarii indiferent de context, atat timp cat emitentul este determinat sa atraga finantare si castiga increderea investitorilor, iar investitorii sunt atenti sa identifice orice oportunitate pentru a-si plasa banii. Valoarea rundelor de finantare derulate in acest an, unul cu multe provocari din cauza pandemiei, a depasit 500 milioane de euro, iar daca luam in calcul tranzactiile anuntate, deja, public, pentru urmatoarele luni, este foarte posibil sa ajungem la nivelul de anul trecut, ceea ce ne bucura pentru ca sunt dovezi clare că bursa este un canal de finanțare accesibil oricand", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Debutul obligatiunilor Libra Internet Bank la tranzactionare a fost marcat prin deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare de catre Presedintele CA al Libra Internet Bank, Radu Gratian Ghetea, si de catre Directorul General al bancii, Emil Bituleanu. Evenimentul a avut loc la sediul BVB si s-a desfasurat intr-un cadru restrans, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind desfasurarea de evenimente, in contextul pandemiei de COVID-19.

"Oamenii au nevoie de siguranta si de investitii credibile, iar investitiile in banci raman foarte sigure si profitabile. Desi exista riscuri de suprareglementare sau de pierdere de piata in favoarea fintech-urilor sau a neobancilor, bancile comerciale traditionale, dar agile, cu apetit semnificativ pentru noile tehnologii si deschise catre parteneriate raman o optiune solida pentru orice investitor. Este un profil de succes căruia Libra Internet Bank ii corespunde pe deplin", a declarat Emil Bituleanu, Director General al Libra Internet Bank.

"Libra Internet Bank este un exemplu despre cum poate fi digitalizata o institutie financiara, despre cum inovația poate ajuta dezvoltarea economiei intr-o noua realitate in care digitalizarea accelerata si rapiditatea sunt factori cheie ai succesului si al interactiunii cu clientii. Daca pana la inceputul acestui an digitalizarea era privita ca un lucru util, dar nu esential, pandemia de COVID-19 a demonstrat ca de fapt digitalizarea este ceva esential in viata oricarei companii sau chiar a oricarui sistem. Contextul actual ne-a oferit ocazia sa punem in prim plan demersurile intregii comunitati a pietei de capital in sensul digitalizarii complete si a simplificarii intregului proces de investitie la bursa (pornind de la deschiderea de cont ai ajungand pana la plata taxelor). Deja se lucreaza la multe dintre aceste aspecte si suntem convinsi ca impreuna cu statul, cu autoritatile si cu toti partenerii nostri vom reusi sa facem aceasta digitalizare completa si, totodata, sa ajungem sa sporim gradul de incredere al investitorilor si companiilor care vor sa atraga finantare. Contrapartea Centrala va juca un rol foarte important in intarirea încrederii investitorilor si diminuarea riscului, prin sistemul de administrare a riscului, si, totodata, le va oferi acestora noi oportunitati pentru tranzactionare, noi instrumente, inclusiv instrumente pentru acoperirea riscului pe portofolii, prin tranzactionarea de derivate cu activ suport pe actiunile pe care le au în portofolii", a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Plasamentul privat pentru vânzarea obligatiunilor Libra Internet Bank a fost intermediat de catre TradeVille. Obligatiunile au fost subscrise de 27 de investitori, dintre care 2 sunt investitori instituționali si 25 de retail (o persoană juridica si 24 de persoane fizice).

"Plasamentul privat desfasurat la inceputul starii de urgenta ne-a aratat cat de bine poate completa tehnologia cei peste 25 de ani pe care TradeVille ii are pe piata noastra de capital. Desi s-a suprapus unei perioade dificile la nivel global, oferta de obligatiuni a fost finalizata inainte de termen si in mai putin de o saptamana, majoritatea subscrierilor fiind facute online. Prin TradeVille, totodata, obligatiunile Libra Internet Bank vor putea fi tranzactionate inclusiv prin aplicații Android si iOS, de pe orice device si telefon mobil. Plasamentul privat din luna martie a fost o excelenta manifestare a rolului tehnologiilor online si mobile in 2020, TradeVille si Libra Internet Bank fiind pionieri si lideri in aceasta arie la Bursa de Valori Bucuresti si in sistemul bancar romanesc", a declarat Mihaela Biciu, CEO si Presedinte al TradeVille.

Infiintata in 1996 si operationala din 1997, Libra Internet Bank este, din 2003, membra a grupului american de investitii New Century Holdings (NCH), unul dintre cei mai importanti investitori straini din Romania, cu investitii de peste 3 miliarde de dolari in Europa Centrala si de Est. Prezent in Romania inca din 1993, NCH se implica in dezvoltarea mai multor domenii importante ale economiei romanesti: industria electrotehnica, panificatie, industria materialelor de constructii, servicii financiar-bancare, servicii financiare de capital, proprietati imobiliare, fiind actionar majoritar la multe companii din aceste domenii.

Din 2011, odata cu schimbarea denumirii in Libra Internet Bank, banca si-a consolidat strategia de „banca a internetului”, mizand pe rapiditate in procesarea solicitarilor si operatiunilor clientilor, pe crearea unuia dintre cele mai moderne si dinamice servicii de internet banking de pe piata romaneasca si pe lansarea de produse premiate, precum sistemul de plați online LibraPay, contul online, creditul online etc.

Este prima banca ce a oferit clientilor sai contul bancar 100% online si creditul 100% online, fara hartii si fara drumuri la banca, iar in anul 2019, Libra Internet Bank a devenit primul jucator financiar de pe piata autohtona care face export de tehnologie proprie in cadrul unui proiect internaiional de plati instant printr-o aplicatie de mesagerie. Banca are 3 centre IT de dezvoltare si, in prezent, pune la dispozitia clientilor unele dintre cele mai moderne si flexibile servicii de mobile si internet banking de pe piata romaneasca.

Libra Internet Bank a incheiat anul 2019 cu un profit net de 115,3 milioane lei (+20% vs. 2018) si active de 6,53 miliarde lei (+19,7% vs. 2018). La finalul anului trecut, Libra Internet Bank avea un protofoliu de credite in suma de peste 4 miliarde lei, dintre care cele mai mari ponderi le aveau real estate (36%) si companii (30%), urmate de profesii liberale si agribusiness, cu câte 16%, si persoane fizice (2%). Banca avea la sfarsitul anului 2019 o cota de piata dupa active de 1,32%, ocupand pozitia a 15-a in sistemul bancar romanesc.

Emisiunea de obligatiuni Libra Internet Bank este a 11-a emisiune de obligatiuni care intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti in acest an. Valoarea tuturor celor 11 emisiuni de obligatiuni listate in acest an la BVB este de 2,59 miliarde lei (535 milioane euro). In anul 2019, Bursa de Valori Bucuresti a atins un maxim istoric al numarului de emisiuni de obligatiuni listate, fiind listate 18 emisiuni de obligatiuni, cu o valoare cumulata de 4,83 miliarde lei (1 miliard euro).

***

Despre Libra Internet Bank

Libra Internet Bank, membra a grupului american de investitii New Century Holdings (din 2003), a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere organica din sistemul bancar romanesc, cu o medie anuala de +30% in ultimii 5 ani. La jumatatea anului, banca detinea active de aproape 6,6 miliarde lei, o retea de 55 de sucursale si peste 100.000 de clienți. Banca este specializata in domenii precum profesiile liberale, dezvoltatorii imobiliari, agribusiness-ul sau segmentul IMM-urilor si acorda o atentie deosebita tehnologiei moderne si parteneriatelor cu fintech-urile.

Despre TradeVille

TradeVille este un broker cu vechime de peste 25 de ani pe piata de capital din Romania si ofera clienților de retail acces facil si rapid la Bursa de Valori Bucuresti si la marile burse internationale. La TradeVille, deschiderea conturilor de tranzactionare este 100% online, clientii putand investi de pe orice dispozitiv, inclusiv de pe telefoane mobile. In 2020, TradeVille a primit din partea Bursei de Valori Bucuresti cele mai multe trofee la ceremonia de premiere a performantelor bursiere: Brokerul anului pe segmentul de retail, Premiul pentru inovatie in industria de brokeraj si, respectiv, Cel mai activ intermediar pe piata primara a pietei AeRO.

Despre Bursa de Valori Bucuresti

Rolul principal al bursei de valori este sa faciliteze fluxul de bani dinspre investitori, cei care au capitalul, catre antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltare. Beneficiile unei companii listate sunt totusi mult mai sofisticate decat doar accesul la capital, deoarece, odata listate, companiile beneficiaza simultan de imbunatatirea profilului lor, publicitate gratuita si constanta, imbunatatirea guvernantei corporative, vizibilitate crescuta in ochii clientilor, partenerilor de afaceri, precum si a comunitatii in sine. Bursa de Valori Bucuresti ofera o alternativa de finantare atat companiilor mature, care pot atrage capital pe Piata Principala, precum si start-up-urilor si IMM-urilor pentru care a fost creat Sistemul Multilateral de Tranzactionare cunoscut mai mult ca piata AeRO. Pe ambele piete pot fi emise actiuni si obligatiuni.

Sursa: Bursa de Valori Bucuresti


Publicat pe: 03 Septembrie 2020